Karın Yaralanmaları
20 Temmuz 2024

Karın Yaralanmaları


Karın yaralanmaları spor aktivitelerinde nadir görülmekle birlikte, sonuçları çok ciddi olabileceğinden dikkat edilmesi gereken bir konudur. Örneğin, attan düşme veya tekme yeme gibi durumlar ciddi karın yaralanmalarına yol açabilir. Ayrıca, temas sporları, bisiklet sürme ve kayak gibi aktivitelerde de karın yaralanmaları meydana gelebilir.

İç Organ Yaralanmaları

Karın yaralanmaları arasında en tehlikeli olanı, iç organların yırtılmasıdır. Karın iç organlarından dalak, karaciğer ve böbrek en sık yırtılan organlardır. Karaciğer, kaburgalar altında korunmuş olmasına rağmen yırtılabilir ve bu durum hem kanama hem de safra sızıntısı gibi ciddi sorunlara yol açabilir. Böbrek yaralanmalarında ise idrarda kan görülür. İdrarda kan bulunması durumunda mutlaka bir hekime başvurulmalıdır. Ayrıca, karın darbeleri genital organlarda da zedelenmelere neden olabilir. Ancak en sık görülen yaralanma dalak yırtılmasıdır.

Dalak Yırtılması

Dalak, karının sol üst bölümünde yer alır. Dalak yaralanmaları, karına doğrudan bir darbe sonucu meydana gelebilir. Örneğin, bir bisikletçi düştüğünde bisikletin gidonu karnının sol tarafına şiddetle çarpabilir. Düşme veya çarpma sonucu kaburgalar kırılarak dalağı yaralayabilir. Dalak yırtılması, diğer organ yırtılmalarından farklıdır. Karın bölgesine şiddetli darbe almış tüm sporcularda dalak yırtılması olabileceği unutulmamalıdır. Ayrıca enfeksiyöz mononükleoz hastalığı geçirmiş olan sporcularda dalak yırtılma riski daha fazladır.

Belirtiler

Dalak ve çevresindeki kapsülün yırtılması sonucu karın boşluğunda kanama meydana gelir. Kanama, karında ağrıya neden olur ve kaslar sertleşir. Başlangıçta sadece karın ağrısı olur, ancak zaman geçtikçe ve kaybedilen kan miktarı arttıkça şok belirtileri ortaya çıkar. Yaklaşık bir saat sonra nabız zayıflamaya ve hızlanmaya başlar. Yüz solgunlaşır, terleme ve huzursuzluk artar. Kanama arttıkça belirtiler şiddetlenir ve bilinç kaybı meydana gelir. Dalak zedelenmiş ama çevresindeki kapsül sağlam kalmışsa, kanama daha yavaş olur. Bu durumda kanama yavaş yavaş dış kapsülü gerer ve bir fiziksel aktivite sırasında kapsül aniden yırtılabilir. Vakaların %10-20'sinde bu tehlikeli durum görülmektedir.

Tedavi

Doktor muayenesi ve tetkikler sonucunda dalak yırtılması tespit edilirse, dalağın hemen ameliyatla çıkarılması gerekir. Dalağın çıkarılması sonraki yaşamda genellikle önemli bir sorun yaratmaz. Bir darbeden sonra bulantı, karında veya sol omuz başında ağrı gibi belirtiler devam ederse, dalak yırtılması akla gelmelidir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Mide Bulantısı ve Kusma

Mide Bulantısı ve Kusma

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Gebelikte Karın Ağrısı Belirtileri ve Tedavisi

Gebelikte Karın Ağrısı Belirtileri ve Tedavisi

Karın Yaralanmaları

Karın Yaralanmaları

Karın Şişliğine Ne İyi Gelir?

Karın Şişliğine Ne İyi Gelir?

Karın Ağrısına Ne İyi Gelir?

Karın Ağrısına Ne İyi Gelir?

Karın Şişliği Belirtileri

Karın Şişliği Belirtileri