Bebeklerde Karın Ağrısı Belirtileri ve Tedavisi
20 Temmuz 2024

Bebeklerde Karın Ağrısı Belirtileri ve Tedavisi

Bebeklerde Karın Ağrısı

Bebeklerde karın ağrısı, tıptaki adıyla kolik veya infantil kolik, sebebi tam olarak bilinmeyen ancak sindirim sisteminin tam olarak gelişmemesinden, bağırsaklarda oluşan gazdan, annenin endişeli tutumundan ya da bebekteki günlük değişimlerden kaynaklanan bir sorundur. Bebeğin 2-3 haftalık olmasıyla baş gösteren, 4 ve 6. haftalarda yoğunlaşan ve 3. aydan itibaren sona eren bir durumdur. Doğumla birlikte yaşamının ilk dönemlerinde bu sorunla karşılaşan bebekler, canı yanıyor gibi hareketler yaparlar. Huzursuzluk ve ağlama nöbetleri aileleri de huzursuz eder. Bebek için zararlı olmayan bir durum olduğundan, bir hastalık olarak görülmeyen kolik sancıları, yeni doğan bebeklerin %40'ında görülen bir durumdur. Bebeklerin ağlama nöbetleri karın ağrısı belirtisi olabileceği gibi, orta kulak iltihabı, bağırsak düğümlenmesi, fıtık problemi, idrar yolu enfeksiyonu gibi rahatsızlıklardan dolayı oluşabilir. Bu yüzden doktora muayene ettirilerek, bunun karın ağrısından kaynaklanan bir sorun olduğu belirlenmelidir.

Bebeklerde Karın Ağrısının Sebepleri Nelerdir?

  • Bebeklerin aşırı derecede uyarılması yani bebekleri severken küçük travmalara sebebiyet veren hareketlerin yapılması, yumuşak dokuların zedelenmesine, göz kenarlarında kanamalara, kemiklerin kırılmasına neden olabilir. Bu yüzden bebeğinizi severken dikkatli olmalısınız. Sizin için yumuşak olabilecek bir davranış, ona zarar verebilir. Bu şekilde hareketlere maruz kalan bebeklerde daha fazla karın ağrısı yani kolik şikâyeti olmaktadır.
  • Bebeklerin doğum sonrasında sindirim sisteminin tam olarak gelişmemiş olması, enzimlerin yeterli seviyede olmaması nedeniyle gaz sancılarına neden olmaktadır. Özellikle biberonla beslenen bebeklerde daha fazla gaz şikâyeti olmaktadır. Bu yüzden beslenme sonrası oluşan gazın birikmeden çıkarılması gerekir.
  • Annenin huzursuzluğu, endişeli hali bebeklerde karın ağrısına sebep olabilir.

Bebeklerde Karın Ağrısını Azaltmak İçin Yapılması Gerekenler Nelerdir?

  • Öncelikle annenin kendi beslenmesine dikkat etmesi gerekir. Anne sütü ile beslenen bebekler, annenin yediği gaz yapıcı besinlerin etkisini anne sütü aracılığıyla görmektedir. Gaz yapabilen lahana, inek sütü, kuru baklagiller, Brüksel lahanası, karnabahar, çiğ soğan, kahve, çikolata, çay, sarımsak, portakal gibi gıdaları annenin yememeye özen göstermesi gerekir.
  • Bebeğin ağrısı olduğunda kucakta ya da bebek arabasında gezdirilmesi onun rahatlamasına etki edecektir.
  • Bebeğinize sarılarak, ninni benzeri şeyleri alçak sesle söylemek gerekir.
  • Alçak sesle rahatlatıcı tarzda müzik dinletmek faydalı olabilir.
  • Beşiğinde ya da kucakta hafifçe sallamak.
  • Bebeğin karnına ılık bir yağla hafif bir masaj uygulamak gerekir.
  • Bebeğin karın bölgesine ılık bir havlu koyabilirsiniz.
  • Ilık bir banyo yaptırabilirsiniz.
  • Emzik emiyorsa, bunu verebilirsiniz.
  • Doktorunuzun önerisiyle, uygun olan bebekler için hazırlanmış bitki çaylarından yardım alabilirsiniz.

Ekstra Bilgiler ve Öneriler

Bebeklerde karın ağrısı genellikle geçici bir durumdur ve zamanla kendiliğinden düzelir. Ancak, ağrıların şiddeti ve süresi konusunda endişeleriniz varsa, bir çocuk doktoruna danışmanız önemlidir. Ayrıca, bebeğinize uygun bir beslenme ve uyku düzeni oluşturmak, karın ağrılarının hafiflemesine yardımcı olabilir. Bebeklerin sindirim sistemleri hassas olduğundan, beslenme sırasında ve sonrasında dikkatli olunmalı ve gaz oluşumunu önlemek için gerekli önlemler alınmalıdır.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Karın Eritme Nasıl Yapılır?

Karın Eritme Nasıl Yapılır?

Karın Yaralanmaları

Karın Yaralanmaları

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Karın Ağrısı ve İshal

Karın Ağrısı ve İshal

Karın Ağrısı Tanı ve Tedavi

Karın Ağrısı Tanı ve Tedavi

Karın Ağrısı Nasıl Geçer

Karın Ağrısı Nasıl Geçer

Göbek Düşmesi Belirtileri ve Tedavisi

Göbek Düşmesi Belirtileri ve Tedavisi

Gaz Sancısı Belirtileri ve Tedavisi

Gaz Sancısı Belirtileri ve Tedavisi