Karın Boşluğunda Ağrı Belirtileri ve Tedavisi
23 Temmuz 2024

Karın Boşluğunda Ağrı Belirtileri ve Tedavisi

Karın Boşluğunda Ağrı

Karın ağrısı, karında hissedilen veya oluşacak olan ağrının nedenidir. Karın bölgesi, alt kaburga kısmı, diyafram üstü ve her iki leğen kemiği arasında sınırlanmış anatomik bir bölgedir. Karın boşluğu, derinin ve karın duvarının kasları olarak dokularında meydana gelen sürekli karın ağrısı, genellikle bu bölgede bulunan organların sebebiyet verdiği ağrıyı teşhis etmek için incelenir. Karın kısmında yer alan organlar arasında mide, ince bağırsak, kolon, karaciğer, safra kesesi, dalak ve pankreas bulunmaktadır. Karın boşluğundaki organlardan gelen ağrılar, karın bölgesinde hissedilir. Örneğin; alt akciğerler, böbrekler, rahim veya yumurtalıklar da karın ağrısına sebebiyet verebilir. Özellikle karın bölgesindeki organların ağrıları, karın çevresinde hissedilebilir. Örneğin; Pankreas iltihaplanması, karnın arka yüzünde ağrıya neden olabilir.

Karın Boşluğundaki Ağrı Nasıl Teşhis Edilir?

  • Ağrının özelliği
  • Fizik muayene tetkikleri
  • Laboratuvar muayenesi, radyolojik ve endoskopik testler
  • Cerrahi teşhis
Bu dört yöntem, karın ağrısının teşhisinde kullanılır.

Karın Boşluğundaki Ağrının Sebepleri Nelerdir?

Karın ağrısı kendi başına bir hastalık değildir. Birden fazla nedenle oluşabilir. Bazen hastalık, karın bölgesindeki organlardan kaynaklansa da karın ağrısına sebebiyet verebilir. Bunun örnekleri arasında, akciğerlerin alt tarafıyla ilişkili enfeksiyonlar bulunmaktadır. Zatürre (Pnömoni) tanımlanırsa, öksürük ve benzer bulguların yanında karın ağrısı da görülebilir. Başka bir örnek ise kalp krizidir (Miyokard enfarktüsü). Kalp krizi genellikle sol omuzdan kola doğru uzanan göğüs ağrısına sebep olurken, ara sıra karında ağrıya da neden olabilir. Karın ağrısının şiddeti arttığında, bu durum her zaman ciddi bir hastalığı işaret etmez. Örneğin; gaz sıkışması ya da gastroenterit gibi durumlar, kendi başına geçebilen veya kolay bir tedavi yöntemiyle iyileşebilen şiddetli karın ağrısına sebep olabilir. Bununla birlikte, kalın bağırsak kanseri veya erken dönem apandisit gibi ciddi hastalıklar da hafif ağrıya neden olabilir. Karın boşluğundaki ağrı, toksinler, enfeksiyonlar, safra yolları, böbrek hastalıkları, idrar yolu enfeksiyonları, kadınların adet dönemi, ovulasyon, damar tıkanıklığı, mide, karaciğer, pankreas, bağırsak ülserleri, kanserler ve enfeksiyonlarla ilişkili olarak görülebilir.

Karın Boşluğu Ağrısı Neden Olur?

Bazı durumlarda jinekolojik hastalıklar karın ağrısına neden olabilir ancak genellikle sindirim sistemine bağlıdır. Ağrının nedenini bilmek ve belirtilerini gözlemlemek, teşhisi sağlamada önemlidir.
  • Apandisit Ağrısı: Belirtileri arasında bulantı, kusma, iştahsızlık ve ateş bulunur. Ağrı göbek çevresinde başlar ve sağ karın boşluğuna doğru ilerler. Cerrahi müdahale gerektirir.
  • Safra Kesesi Ağrısı: Belirtileri arasında yemeklerden sonra artan ağrı, bulantı, kusma ve gaz problemleri bulunur. Yumurta, çikolata ve kızartma gibi yiyecekler ağrının şiddetini artırır. Ağrı karnın üst kısmında hissedilir.
  • Mide-Bağırsak Ağrısı: Belirtileri arasında midede yanma ve ekşime bulunur. Açlık hissi arttıkça ağrı da artar. Ülser tedavisi diyet ve asit önleyici ilaçlarla yapılır. Kanlı kusma ve kanlı dışkı mide kanamasının belirtilerindendir.
  • Bağırsak Ağrısı: Belirtileri arasında ishal ya da kabızlık bulunur. Ağrı karnın alt kısmında hissedilir. Karın ağrısı arttıkça, dışkı ve gaz çıkartılamazsa, bulantı ve kusma görülürse hastaneye başvurulmalıdır. Bu belirtiler bağırsak tıkanmasının işaretleridir.
  • Pankreas Ağrısı: Belirtileri arasında kilo kaybı ve ağrının karın ortasında veya sırtına vurması bulunur. Cerrahi müdahale veya tedavi gerektirir.

İlaç Tedavisi Nasıl Yapılır?

Karın boşluğundaki ağrı tedavisinde farklı yöntemler kullanılır. Hasta olan kişiye intravenöz (IV) sıvılar uygulanabilir. Hekim, ağrının sebebini öğrenene kadar yemek yemeyi veya içmeyi engelleyebilir. Bunun amacı, hastalığın ilerlemesini veya kötüye gitmesini durdurmaktır. Ayrıca, genel anestezi uygulanacaksa hastanın aç karnına olması daha iyi sonuçlar verebilir. Hastaya ağrı kesici ilaçlar da uygulanabilir.
  • Bağırsak spazmından kaynaklanan ağrılar nedeniyle doktorlar kalça, kol veya bacağınıza enjeksiyon yapabilir.
  • Ağrı tamamen geçmemişse, doktorlar ağrı kesiciler kullanarak ağrıyı gidermeye çalışabilir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

İrgün

23 Temmuz 2024 Salı

Karın boşluğunda yaşadığım ağrılar, sindirim sistemime bağlı olabileceği gibi jinekolojik hastalıkların da bir belirtisi olabilir mi? Apandisit ağrısının belirtileri neler ve bu ağrı tam olarak nerede hissedilir? Safra kesesi ağrısının yemeklerden sonra artması normal mi yoksa bu durum başka bir şeyin işareti mi? Mide ve bağırsak ağrısında hangi belirtiler önemli ve acil müdahale gerektirir? Pankreas ağrısının karın ortasında veya sırtıma vurması durumunda hangi tedavi yöntemleri kullanılıyor? Bu gibi durumlarda ilaç tedavisi nasıl uygulanıyor ve hangi durumlarda enjeksiyon gerekli oluyor?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

İrgün, yaşadığın ağrıların çeşitli nedenleri olabilir. Sindirim sistemi problemleri, jinekolojik hastalıklar, apandisit, safra kesesi sorunları ve pankreas ağrısı gibi birçok farklı durum bu tür ağrılara sebep olabilir. Apandisit ağrısı genellikle karnın sağ alt kısmında başlar ve zamanla şiddetlenir. Safra kesesi ağrısı ise yemeklerden sonra artabilir ve bu durum safra kesesi taşları veya safra kesesi iltihabının işareti olabilir. Mide ve bağırsak ağrısında şiddetli karın ağrısı, kanlı dışkı veya kusma gibi belirtiler acil müdahale gerektirir. Pankreas ağrısı karın ortasında veya sırtı vurabilir ve tedavi yöntemleri genellikle ilaç tedavisi, diyet değişiklikleri ve bazı durumlarda enjeksiyon veya cerrahi müdahale olabilir. Bu tür durumlarda mutlaka bir doktora başvurmanı tavsiye ederim.

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Karın Ağrısı ve İshal

Karın Ağrısı ve İshal

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Karın Yaralanmaları

Karın Yaralanmaları

Hamilelikte Karın Ağrısı Belirtileri ve Tedavisi

Hamilelikte Karın Ağrısı Belirtileri ve Tedavisi

Mide Bulantısı ve Kusma

Mide Bulantısı ve Kusma

Karın Guruldaması Belirtileri ve Tedavisi

Karın Guruldaması Belirtileri ve Tedavisi

Karın Ağrısının Sebebi Psikolojik Olabilir mi?

Karın Ağrısının Sebebi Psikolojik Olabilir mi?